Dengeli ve çeşitli beslenirseniz, ideal bir beslenme düzeni için ihtiyacınız olan tüm besin maddelerini alabileceğinizi muhtemelen duymuşsunuzdur. Acaba bu doğru mu?
Besin alımının temelini gerçekten de yiyecekler oluşturmalıdır. Ancak multivitaminler, dengeli ve çeşitli beslenmenin yanı sıra sıhhatinizi daha iyi desteklemek için mevcut tüm boşlukları doldurmaya yardımcı olabilir.Dengeli ve çeşitli beslenseniz dahi bu besin maddelerinin ihtiyacınız olan tüm besin ögelerini karşılamamasının altında birçok neden yer almaktadır.
Multivitaminler, beslenmenizde vücudunuz için eksik olabilecek esansiyel besin öğerlerini sağlamak üzere tasarlanmıştır. Genellikle vitaminlerin yaşamın sadece belirli evreleri veya belirli tıbbi durumlar için gerekli olduğu konusunda yanlış bir kanı vardır, aslında multivitaminler herkes için faydalı olabilir.
İdeal Beslenme Nedir?
Bir gıda paketinin arkasına bakın, bir takım besin maddelerinin yüzdelerini göreceksiniz. Peki bu aslında ne anlama geliyor? Ve hepimizin aynı miktara ihtiyacı var mı?
“İnsanların beslenme seçimleri yapmasına yardımcı olmak için, beslenme kılavuzlarında çok genel temel ihtiyaçlar yer almaktadır”. Ancak bunlar herkes için yeterli olmayabilir. Örneğin, bir gıda etiketinde bulunan besinlerin yüzdesi 2.000 kalorilik bir diyete göre belirlenmiştir, dolayısıyla bu miktardan daha fazla veya daha az yemeniz halinde pek yardımcı olmaz.
Genel olarak, beslenme kılavuzları, ciddi gıda eksikliği hastalıkları önlemek için gereken minimum besin miktarına dayanır. Bu kılavuzlar önemli birer halk sağlığı aracıdır, ancak temel beslenme ile ideal sağlık arasındaki önemli farkı dikkate almazlar. Ayrıca, genetik yapınız ve yaşam tarzınız, besin maddelerine olan ihtiyacınızı ve besin maddelerini nasıl absorbe edeceğinizi önemli ölçüde etkileyebilir.
İdeal beslenme ile temel ihtiyaçların karşılanması arasında önemli bir fark vardır. Gelişmiş ülkelerde yaşayan insanların çoğu, ciddi besin eksikliklerini önleyecek derecede beslenmektedir.
Ancak ideal beslenme, besin eksikliği önlemekten çok daha fazlasını ifade eder. Bu, sadece sizi hayatta tutmak için değil, enerjik bir hayat sürdürmek için yeterli besin maddesi almanız demektir.
Yetersiz Besin Maddesi Alımı Dengeli Beslenmenizi Nasıl Etkileyebilir?
Artan sayıda araştırma, kronik hastalık riskini azaltmak için beslenmenin önemini vurguladıkça, vitamin ve mineral alımının yetersiz olabileceği ve bunun da dengeli beslenmenizi olumsuz yönde etkileyeceği hususu netleşiyor.
Mikro Besin İhtiyacınızı Sadece Gıdalardan Karşılayabilir misiniz?
Dengeli beslendiği izlenimini veren kişiler bile önemli besin maddelerini almıyor olabilir. Bunun tipik bir örneği vegan veya vejeteryan diyetlerinde görülür. İyi hazırlanmış sebze & meyve bazlı bir diyetin sizin için iyi olduğu şaşırtıcı olmasa gerek, ancak yine de sadece hayvansal ürünlerde bulunan B12 vitaminini takviye etmeniz gerekiyor.
Ancak belirli bir beslenme düzenini takip etmeseniz ve sadece genel olarak dengeli ve çeşitli bir diyet uygulasanız bile, bazı besin maddelerini yine de almıyor olabilirsiniz. Örneğin, çoğu insan günde en az üç ile beş porsiyon meyve ve sebze yemesi gerektiğini biliyor ama yine de bunu her gün yapmıyor. Aslında, küresel sebze tüketimine ilişkin yakın tarihli bir araştırmada, incelenen 162 ülkenin yüzde 88'inde halk sağlığı tavsiyelerinin altında meyve – sebze tüketildiği tespit edildi.1
Diyetinizin hangi besinlerden oluştuğu veya yemeğin pişirilme şekli de besin maddelerinin tüketimini veya miktarını etkileyebilir. Örneğin zengin bir C vitamini kaynağı olan brokoli, buharda pişirme dışındaki tüm yöntemlerde, bu vitaminin çoğunu kaybeder.2
Diğer yandan, domates gibi bazı yiyecekleri pişirmek, temel besin maddelerinin biyoyararlanımını artırabilir. Ancak çoğu insan çok çeşitli hazırlama yöntemleri kullandığı için, yediklerinizden tam olarak ne kadar beslendiğinizi bilmek her zaman kolay değildir.
İdeal beslenme için çok çeşitli yiyecekler tüketmeniz gerektiği açıktır, ancak birçok insan aynı yiyecekleri yeme alışkanlığını sürdürür veya taze ürünlere yıl boyunca erişemez. Bir multivitamin bu boşlukları doldurmaya yardımcı olabilir.
Çevresel Faktörlerin Besin Maddesi Mevcudiyeti Üzerindeki Etkisi Nedir?
- Topraktaki besin maddelerinin seviyeleri: Topraktaki besin maddelerinin miktarı, gıdanızın ne kadar besleyici olduğunu etkiler. Zaman içinde toprakta bulunan mineraller önemli ölçüde azalmış ve çeşitli çalışmalarda belirtildiği gibi %5 ile %40 besin maddesi kaybı meydana gelmiştir.3 Bunun sebebi, sentetik gübre ve böcek ilacı kullanımı da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır.
Genel olarak bu durum, bitkilerde besin içeriğinin daha düşük olmasına yol açar ve bu ise onları yediğimiz zaman daha az besin maddesi aldığımız anlamına gelir.
Örneğin magnezyum, toprağın içeriğinden etkilenen bir besin maddesidir. Ağır metallerden ve pestisit kullanımından kaynaklanan toprak kirliliği, bu mineralin topraktaki içeriğini azaltabilir ve bu nedenle tarımsal ürünlerdeki magnezyum miktarını düşürebilir.2 - İklim değişikliği: İklim değişikliği ile ilgili tartışmaları düşündüğünüzde, gıda tedariki otomatik olarak aklınıza gelmez, ancak bunlar bağlantılıdır. Temel düzeyde, kuraklık ve yağış değişkenliği gibi hava düzenlerindeki değişiklikler, gıdanın nasıl yetiştirildiğini ve bitkinin besin maddelerini absorbe edebilmesini etkileyebilir.
Ancak daha da ötesine bakarsak, araştırmalar, bitkilerin yüksek karbondioksit seviyelerine maruz kaldıklarında çinko, demir, magnezyum ve protein dahil olmak üzere önemli miktarda besin maddesini kaybedebileceğini gösteriyor.4 5 Bu nedenle, kılavuzlarda yazılı şartları karşılayacak şekilde tasarlanan gıda önerileri, iklim değişikliği kötüleştikçe artık aynı miktarda besin sağlayamaz.
Multivitamin Takviyesi Beslenme Planınızı Destekleyebilir
Beslenme konusunda herkese uyan tek bir reçete yoktur. Bunun yerine, yediklerinizi ve besin takviyelerini bireysel ihtiyaçlarınıza göre uyarlamanız önemlidir.
Normal beslenmeniz daima temel olmalıdır, çünkü multivitamin asla gerçek yiyeceklerin yerini alamaz.
*Blog içeriğindeki bilgilendimeler PureEncapsulations®.com sitesinden alınmıştır. Bu bilgiler, tıbbi teşhis veya tedavi için veya profesyonel tıbbi tavsiye yerine kullanılmak üzere tasarlanmamış olup dengeli ve çeşitli beslenme ile sağlıklı yaşamın önemi hakkında bilgilendirmek amacıyla hazırlanmıştır.Tıbbi durumunuz ve uygun tıbbi yaklaşım ile ilgili bilgi almak için doktorunuza danışın. Buradaki bilgilendirmeürün tanıtımı dahil herhangi bir pazarlama amacı taşımamaktadır.
Caitlin Beale, MS, RDN, tescilli bir diyetisyen ve sağlık ile ilgili makaleler yazan bağımsız bir yazardır. Beslenme alanında yüksek lisans sahibi olan Caitlin Beale’in tescilli bir diyetisyen olarak 10 yılı aşkın tecrübesi bulunmaktadır. Caitlin Beale hakkında daha fazla bilgi almak için www.caitlinbealewellness.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
+Bu makalede belirtilen görüşler yazara/yazarlara aittir. Pure Encapsulations®’ın fikir veya görüşlerini yansıtmamaktadır.
1. Kalmpourtzidou, Aliki, Ans Eilander, and Elise F. Talsma. “Global Vegetable Intake and Supply Compared to Recommendations: A Systematic Review.” Nutrients 12, no. 6 (May 27, 2020). https://doi.org/10.3390/nu12061558.
2. Yuan, Gao-feng, Bo Sun, Jing Yuan, and Qiao-mei Wang. “Effects of Different Cooking Methods on Health-Promoting Compounds of Broccoli.” Journal of Zhejiang University. Science. B 10, no. 8 (August 2009): 580–88. https://doi.org/10.1631/jzus.B0920051.
3. Davis, Donald R. “Declining Fruit and Vegetable Nutrient Composition: What Is the Evidence?” HortScience 44, no. 1 (February 1, 2009): 15–19. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.44.1.15.
4. Smith, Matthew R., and Samuel S. Myers. “Impact of Anthropogenic CO 2 Emissions on Global Human Nutrition.” Nature Climate Change 8, no. 9 (September 2018): 834–39. https://doi.org/10.1038/s41558-018-0253-3.
5. Dong, Jinlong, Nazim Gruda, Shu K. Lam, Xun Li, and Zengqiang Duan. “Effects of Elevated CO2 on Nutritional Quality of Vegetables: A Review.” Frontiers in Plant Science 9 (August 15, 2018). https://doi.org/10.3389/fpls.2018.00924